Menü Bezárás

Változik a sprint verseny pontozása

Megosztás:

A Forma-1 sprintversenyei 2022-re értékesebbé válnak, miután három helyett nyolc pontot kap a győztes.

Az első nyolc helyezett kap pontokat az új formátumban, amelyről az FIA F1 Bizottsága ma Londonban állapodott meg. A sport irányító testülete megerősítette, hogy a bizottság egyhangúlag beleegyezett abba, hogy három sprintversenyt adjon hozzá a következő szezon naptárához.

Az első sprintversenyt Imolában rendezik az Emilia Romagna Grand Prix hétvégéjén, április 23-án, szombaton, a bajnokság negyedik fordulójában. A másik két sprintversenyt július 9-én, szombaton rendezik meg az Osztrák Nagydíjon a Red Bull Ringen, az év utolsó sprintjét pedig ismét Interlagosban rendezik a Brazil Nagydíjon a szezon utolsó előtti versenyhétvégéjén.

A 100 km-es versenyeket hivatalosan átnevezték „sprint időmérőről” egyszerűen „sprintre”. A versenyző, aki a leggyorsabb a hagyományos három szakaszos időmérő edzés végén péntek délután, hivatalosan is elismert versenyző lesz, aki a hétvégén „pole pozíciót” szerzett. A szombati sprintverseny azonban továbbra is meghatározza a vasárnapi nagydíj rajtjának sorrendjét.

A sprint futam győztese nyolc pontot kap, minden következő versenyző rendre egy ponttal kap kevesebbet.

Bár a 10 F1-es csapat közül néhányan lobbiztak az F1 2022-es költségvetési plafonjának növeléséért, hogy a sprintversenyek szerepeljenek a naptárban, az FIA megerősítette, hogy a három sprint futam hozzáadásával nem növelik a maximális költségplafont.

A 2022-es F1-es szezon március 20-án, vasárnap kezdődik a Bahreini Nagydíjjal.


Megosztás: