Alain Prost

Régi és a közelmúlt nagyságai
Avatar
vollebak
Főnök!
Hozzászólások: 6490
Csatlakozott: 2014.01.26. 14:12
Mi vagy?: ringy-rongy

Re: Alain Prost

Hozzászólás Szerző: vollebak » 2016.08.03. 23:48

Bandee írta:Kormánymozdulat ide vagy oda:

[media]https://www.youtube.com/watch?v=GTJZTc1U1tM[/media]

Még szúrt egyet a Fairmontnál mert az jó, fél kézzel ellenkormányzás és uccu. Nehéz engem meggyőzni
Mondom, érthető az, hogy ez megfogja az emberek képzeletét. A világon semmi probléma ezzel. Csak az ilyen ellenkormányzások mindig időbe és gumiba kerülnek. Ez versenyen nem jó, Prost pedig ebben volt verhetetlen - a mérnöki pontossággal újra és újra és újra ugyanolyan gyorsan menni, a lehető legtöbbet kihozva úgy a csomagból, hogy a lehető legkisebb legyen a terhelés miatti meghibásodás esélye. Zseniális.

Jackie Stewart közelítette meg ebben Prostot egyedül a sport történetében, más nem nagyon.
TÖKÉLETES INTÉZKEDÉS. – Dani, 2022. július 11.

Avatar
Lancelot
Főnök!
Hozzászólások: 6527
Csatlakozott: 2013.12.28. 12:47
Mi vagy?: érdeklődő
Tartózkodási hely: Pápua City

Re: Alain Prost

Hozzászólás Szerző: Lancelot » 2016.08.04. 08:37

vollebak írta:Félre ne érts, nem azt akarom én bizonygatni, hogy Senna ne lett volna zseniális versenyző. Hogy a picsába ne lett volna az, egy kibaszott őstehetség volt. Senkit sem ismerek, még hozzám hasonlóan véresszájú prostosokat sem, akik ezt kétségbe vonták volna. Ahhoz egészen hülyének kéne lenni, nem is tudnám komolyan venni, aki ilyet mondana, trollkodásnak könyvelném el.

Mindössze arra utaltam, hogy Prost volt összességében a jobb csomag. Senna volt a gyorsabb egy körön, abban mindenkinél gyorsabb volt. De az egész egyszerűen nem igaz, hogy a brazil összességében gyorsabb volt és ha Prost le is győzte, az agyas versenyzéssel, vagy egyéb körülményeknek köszönhetően sikerült. Te jó ég, de még mennyire, hogy nem így volt :)

Senna versenyzése, stílusa sokkal látványosabb volt, az emberek fantáziáját jobban megfogta. Ezért persze, hogy mindig is népszerűbb lesz, ez teljesen természetes. De ez mit sem számít, mert nem látványelemekben kell az ilyesmit mérni. Egyszer fészbúkon bedobtam egy ilyet, hogy kedves ismerőseim, rém egyszerű kérdésem van, Senna, vagy Prost? Jöttek a válaszok, persze, hogy túlnyomó többségben Sennát mondták. De amikor részleteibe kellett menni, vagy megkérdeztem, hogy akkor mondjanak már okokat, akkor kiderült, hogy a legtöbb ember még azzal is bajban volt, hogy megmondják, melyik években versenyzett, milyen autót vezetett, satöbbi. Egyszerűen a Senna-jelenség főleg a 35-40 alattiaknál egy popkulturális ikon, tényszerű tudása nincs az emberek többségének róla, csak megragadta a képzeletüket. Ezt mondom, meg tudom érteni, de attól még semmit nem jelent egy komoly vitában. Senna halála mindenképp konzerválta őt a csúcson és emiatt rengetegen elfelejtik a hibáit, a hiányosságait (már akik látták még versenyezni, a többieknek meg már fogalma sincs ezekről). Az emberek túlnyomó többsége úgy képzelik el őt ma, hogy ha ő beleült egy versenyautóba, akkor azzal nyernie kellett, ha nem, akkor rossz volt a technika, vagy kizárták, vagy nekimentek, vagy valami más ármány volt, más lehetőség nincs. Ennek a legendának a része, hogy Senna volt a legjobb tesztpilóta is. Ramirez szerint Prost nemcsak jobb, de sokkal jobb tesztpilóta volt - ez megint kapcsolódik a vezetéstechnikához, amire mindjárt visszatérek.

A másik, hogy Prost a pályán látta meghalni a barátait, Villeneuve-öt közvetlen közelről. Pironinak, aki az ő kocsijának nekivágódva a szakadó esőben, látta a helyszínen a véres, szétzúzott lábait, hallotta, ahogy az orvosok azonnal, ott helyben amputálni akarták mindkettőt, hogy egyáltalán ki tudják venni a roncsból. Később naponta látogatta a kórházban és Pironi minden alkalommal az üszkösödő lábait mutogatta neki. Most ez a közönséget nem érdekli, csak az, hogy ő inkább kiszállt esőben 1989-ben, mert annyira veszélyesnek ítélte a helyzetet. Ez volt az a verseny egyébként, ahol Senna nem látta az esőfüggöny miatt Brundle-t és 200 feletti tempónál beleszállt. Az emberek ezekről nem tudnak, nem érdekli őket, nem olvasnak utána, csak az a fontos, hogy Senna izgalmas, tévébarát stílusban vezetett és megkapó személyisége volt. Ennélfogva mindig nyerni fogja a népszerűségi, ki-a-jobb felméréseket az emberek körében.

Szóval Verstappen topikjában a vezetéstechnikát is említetted, hogy abban Senna mennyivel jobb volt Prostnál. Prost 1986-ban, a turbós éra csúcsán olyan precíz vezetéssel lett világbajnok, hogy kétszer is csontszáraz tankkal gurult át a célon - de elsőként. Harmadjára, Hockenheimben 400 méter hiányzott, de akkor sem ő hibázott, hanem a benzinleolvasó volt rossz mindkét McLarenben (Rosbergnél is kifogyott emiatt a nafta). Amikor eligazolt a csapattól a Ferrarihoz, azon viccelődtek a McLarenesek, hogy onnantól kellett nekik igazán a telemetria, mert Prost vezetéstechnikája olyan tökéletes volt, hogy nem nagyon volt rá szükség.

Prost stílusa a laikusok számára valóban unalmas volt. A Mclaren szerelők volt, hogy szóltak neki, hogy ha gyors kört megy, előtte szóljon, különben nem fogják észrevenni (a pálya mellett), mert mindig lassúnak látszott. Maga Prost azt mondta erről, ha a tévében azt látod, hogy gyorsan vezetek, akkor valami nincs rendben, küszködöm az autóval, azért rángatom. Ha egészen lassúnak tűnök, akkor vagyok igazán gyors. Jo Ramirez a '86-os adelaide-i verseny után megvizsgálta mindkét Mclarent. Rosbergnek (aki kiesett verseny közben) olyan állapotban voltak a fékjei, hogy maximum tíz kört adott volna nekik, mielőtt végleg tönkremennek. Prostéval, aki megnyerte a versenyt, még egy komplett futamot lehetett volna teljesíteni. Emiatt minden csapattársa fölé nőtt a műszaki megbízhatóságban, Sennát is beleértve.

De hogy ne csak száraz tények, meg sztorik legyenek, itt van két belső kamerás videó ugyanazokból az évekből, ugyanazokról a kvalikról (1989 Suzuka és 1990 Jerez).

[media]https://www.youtube.com/watch?v=UHMMqCwJx3A[/media]

Jól mutatja ez a felvétel, hogy Prost stílusa mennyivel kifinomultabb. Versenybeállításokkal ilyen időt ment a kvalin. Egy ellenkormányzás nincs az egész körben. Ezt valami elképesztően nehéz megcsinálni ilyen tempónál. Nézd meg, hogyan kanyarodik Prost például a hajtűben - féktáv, egy kormánymozdulat, végig úgy tartja a kezét, majd kigyorsítás. Precíz, egyetlen mozdulatok kanyaronként, semmi fűrészelés és rángatás, mint Sennánál.

Nézd meg azt is, hogy áll magán a kormányon Prost keze. Mindegyik kanyar előtt látod, ahogy finoman behajlítja a csuklóját, hogy a kezei 3 óra/ 9 óra pozíciókból történő áthelyezése nélkül tudja a lehető legjobban elforgatni a volánt. Bal kanyar előtt a bal csuklóját hajlítja be, jobb kanyarok előtt a jobbat, az ujjait pedig szétteríti a kormányon, nem marokra fogja, mint Senna. Kifinomult, mindent érző, puha technika, eszméletlen.

Itt a második videóban látszik ez talán még jobban:

[media]https://www.youtube.com/watch?v=CypPQu5tsVQ[/media]
Ez jó kis írás. Nagyon klasszul összefoglaltad, amiért rajongani lehetett a kis franciáért. :mosoly:
"Láttál már farkast, aki rosszul alszik a birkák véleménye miatt?" (Tywin Lannister, Trónok Harca)

Avatar
Gocpont
AutoGP vezető
Hozzászólások: 1573
Csatlakozott: 2014.01.28. 11:21
Mi vagy?: fogalom
Tartózkodási hely: Győr

Re: Alain Prost

Hozzászólás Szerző: Gocpont » 2016.08.04. 13:42

Köszönet ezért a sok adalékért Vollebak! Öröm olvasni.

Senna forever ... (:n
e H n e v
"Meg lehet tanítani egy csimpánzt motorbiciklizni, de hogy megálljon a piros lámpánál - arra nem."

Krisztián
WSR pilóta
Hozzászólások: 2198
Csatlakozott: 2014.01.01. 13:47

Re: Alain Prost

Hozzászólás Szerző: Krisztián » 2016.08.04. 21:14

Mondjuk Monacóban a pálya is változott azért, nagyon nem lehet észrevenni, de gyakorlatilag a sikán után nincs egy kanyar, ami ugyanolyan lenne, mint 1988-ban volt. És mindegyik csak gyorsabb lett. Persze a 7 mp nagyobbik felét nem ez teszi ki, de 1-2 mp-re becsülném azért a hatását. Ha már a részletek fontosságát emlegetjük, akkor ez egy elég fontos részlet szerintem.

Bandee
Főnök!
Hozzászólások: 13167
Csatlakozott: 2014.01.01. 18:31

Re: Alain Prost

Hozzászólás Szerző: Bandee » 2016.08.04. 23:09

Gocpont írta:Köszönet ezért a sok adalékért Vollebak! Öröm olvasni.

Senna forever ... (:n

Idióta :mosoly: :mosoly:

Avatar
vollebak
Főnök!
Hozzászólások: 6490
Csatlakozott: 2014.01.26. 14:12
Mi vagy?: ringy-rongy

Re: Alain Prost

Hozzászólás Szerző: vollebak » 2018.02.23. 16:19

"Nehéz megmondani, ki volt a legjobb, de ha a sok évet áttekintve egyet kéne mondanom, akkor Prostot mondanám. Jobb volt, mint Schumacher vagy Senna. Michael nagyon sok segítséget kapott a csapatától vagy a csapattársaitól és bizonyos alkalmakkor ugyanez volt igaz Sennára is. De Prostnak sosem voltak ilyen privilégiumai. Mindig voltak vetélytársai, még a saját csapatán belül is. [Jochen Rindttel] nagyon közel álltunk egymáshoz, munkatársként és barátokként is. Ő határozottan a kedvenc versenyzőm, de nem minden idők legjobbja. Minden idők legjobbja Prost."

Bernie Ecclestone, 2016

8-)
TÖKÉLETES INTÉZKEDÉS. – Dani, 2022. július 11.

Avatar
bertone
Főnök!
Hozzászólások: 7032
Csatlakozott: 2015.02.05. 11:42
Mi vagy?: F1 függő - ja, nem.
Tartózkodási hely: Baja

Re: Alain Prost

Hozzászólás Szerző: bertone » 2018.02.23. 16:42

vollebak írta:"Nehéz megmondani, ki volt a legjobb, de ha a sok évet áttekintve egyet kéne mondanom, akkor Prostot mondanám. Jobb volt, mint Schumacher vagy Senna. Michael nagyon sok segítséget kapott a csapatától vagy a csapattársaitól és bizonyos alkalmakkor ugyanez volt igaz Sennára is. De Prostnak sosem voltak ilyen privilégiumai. Mindig voltak vetélytársai, még a saját csapatán belül is. [Jochen Rindttel] nagyon közel álltunk egymáshoz, munkatársként és barátokként is. Ő határozottan a kedvenc versenyzőm, de nem minden idők legjobbja. Minden idők legjobbja Prost."

Bernie Ecclestone, 2016

8-)
Apa kezdődik ... (:u
Az apa férfi, a rezsi nő!

Magic
Főnök!
Hozzászólások: 4595
Csatlakozott: 2013.11.18. 11:11

Re: Alain Prost

Hozzászólás Szerző: Magic » 2018.02.24. 07:41

vollebak írta:"Nehéz megmondani, ki volt a legjobb, de ha a sok évet áttekintve egyet kéne mondanom, akkor Prostot mondanám. Jobb volt, mint Schumacher vagy Senna. Michael nagyon sok segítséget kapott a csapatától vagy a csapattársaitól és bizonyos alkalmakkor ugyanez volt igaz Sennára is. De Prostnak sosem voltak ilyen privilégiumai. Mindig voltak vetélytársai, még a saját csapatán belül is. [Jochen Rindttel] nagyon közel álltunk egymáshoz, munkatársként és barátokként is. Ő határozottan a kedvenc versenyzőm, de nem minden idők legjobbja. Minden idők legjobbja Prost."

Bernie Ecclestone, 2016

8-)
Huncutkodik a meszecske az agyacskájában. (:n

mudd
Formula1 pilóta
Hozzászólások: 3295
Csatlakozott: 2014.01.02. 16:37

Re: Alain Prost

Hozzászólás Szerző: mudd » 2018.02.24. 08:17

Magic írta:
vollebak írta:"Nehéz megmondani, ki volt a legjobb, de ha a sok évet áttekintve egyet kéne mondanom, akkor Prostot mondanám. Jobb volt, mint Schumacher vagy Senna. Michael nagyon sok segítséget kapott a csapatától vagy a csapattársaitól és bizonyos alkalmakkor ugyanez volt igaz Sennára is. De Prostnak sosem voltak ilyen privilégiumai. Mindig voltak vetélytársai, még a saját csapatán belül is. [Jochen Rindttel] nagyon közel álltunk egymáshoz, munkatársként és barátokként is. Ő határozottan a kedvenc versenyzőm, de nem minden idők legjobbja. Minden idők legjobbja Prost."

Bernie Ecclestone, 2016

8-)
Huncutkodik a meszecske az agyacskájában. (:n
ron jeremynak is be szoksz szolni, hogy nem ert a baszashoz?

Avatar
vollebak
Főnök!
Hozzászólások: 6490
Csatlakozott: 2014.01.26. 14:12
Mi vagy?: ringy-rongy

Re: Alain Prost

Hozzászólás Szerző: vollebak » 2018.02.24. 09:44

Magic írta:
vollebak írta:"Nehéz megmondani, ki volt a legjobb, de ha a sok évet áttekintve egyet kéne mondanom, akkor Prostot mondanám. Jobb volt, mint Schumacher vagy Senna. Michael nagyon sok segítséget kapott a csapatától vagy a csapattársaitól és bizonyos alkalmakkor ugyanez volt igaz Sennára is. De Prostnak sosem voltak ilyen privilégiumai. Mindig voltak vetélytársai, még a saját csapatán belül is. [Jochen Rindttel] nagyon közel álltunk egymáshoz, munkatársként és barátokként is. Ő határozottan a kedvenc versenyzőm, de nem minden idők legjobbja. Minden idők legjobbja Prost."

Bernie Ecclestone, 2016

8-)
Huncutkodik a meszecske az agyacskájában. (:n
Ennyivel nem úszod meg (:y

Melyik állításával nem értesz egyet és miért?
TÖKÉLETES INTÉZKEDÉS. – Dani, 2022. július 11.

Avatar
bertone
Főnök!
Hozzászólások: 7032
Csatlakozott: 2015.02.05. 11:42
Mi vagy?: F1 függő - ja, nem.
Tartózkodási hely: Baja

Re: Alain Prost

Hozzászólás Szerző: bertone » 2018.02.24. 11:56

Régen a politikáról nem lehetett beszélni. Azt hiszem, lassan a Prost-Senna téma lesz tabu. Be fogom tiltani.
Az apa férfi, a rezsi nő!

Avatar
vollebak
Főnök!
Hozzászólások: 6490
Csatlakozott: 2014.01.26. 14:12
Mi vagy?: ringy-rongy

Re: Alain Prost

Hozzászólás Szerző: vollebak » 2018.02.24. 12:06

nikotin írta:Régen a politikáról nem lehetett beszélni. Azt hiszem, lassan a Prost-Senna téma lesz tabu. Be fogom tiltani.
De hát tudtommal Tomi se nem sennás, se nem schumis. Pont ezért érdekelt, mi az, amivel nem ért egyet.

De még ha sennás is lenne - mi ez a diktatúra, Laci? :lol: Tiltakozom! (:v
TÖKÉLETES INTÉZKEDÉS. – Dani, 2022. július 11.

Avatar
Rocco
Formula1 pilóta
Hozzászólások: 3488
Csatlakozott: 2014.02.14. 00:52

Re: Alain Prost

Hozzászólás Szerző: Rocco » 2018.02.24. 12:11

vollebak írta:"Nehéz megmondani, ki volt a legjobb, de ha a sok évet áttekintve egyet kéne mondanom, akkor Prostot mondanám. Jobb volt, mint Schumacher vagy Senna. Michael nagyon sok segítséget kapott a csapatától vagy a csapattársaitól és bizonyos alkalmakkor ugyanez volt igaz Sennára is. De Prostnak sosem voltak ilyen privilégiumai. Mindig voltak vetélytársai, még a saját csapatán belül is. [Jochen Rindttel] nagyon közel álltunk egymáshoz, munkatársként és barátokként is. Ő határozottan a kedvenc versenyzőm, de nem minden idők legjobbja. Minden idők legjobbja Prost."

Bernie Ecclestone, 2016

8-)
Senna szopkodas indul 3,2,1...

Magic
Főnök!
Hozzászólások: 4595
Csatlakozott: 2013.11.18. 11:11

Re: Alain Prost

Hozzászólás Szerző: Magic » 2018.02.24. 13:33

Nekem semmi bajom Prost-al.
Csak ez a duma hogy őket bezzeg tolták, Prostot meg nem. Sőt... Még bokán is rúgták a szerelői.

Avatar
vollebak
Főnök!
Hozzászólások: 6490
Csatlakozott: 2014.01.26. 14:12
Mi vagy?: ringy-rongy

Re: Alain Prost

Hozzászólás Szerző: vollebak » 2018.02.24. 17:38

Magic írta:Nekem semmi bajom Prost-al.
Csak ez a duma hogy őket bezzeg tolták, Prostot meg nem. Sőt... Még bokán is rúgták a szerelői.
De hát ez nem duma. Kiről tudsz, aki szerződésesen kettes számú volt Prost csapattársaként és/vagy elengedte futamon vagy hátvéd volt neki?

Prostnak soha nem volt egyes számú státuszt biztosító szerződése. Ez bizonyítható tény, még Hill is elmondta, hogy 1993-ban, akkor már 38 éves, háromszoros bajnokként sem kért magának ilyet Prost. Mansell szerint, akivel még csak jóban sem volt Prost, azért szerette jobban Prostot a Ferrari, mint őt, mert Prost beszélt olaszul, ő meg nem. De azt elmondta, hogy akkor sem volt egyes számú szerződése a csapatnál a franciának és gyengébb felszerelést sem kapott (pedig ha valaki, akkor hidd el, hogy Mansell nem az az alkat, aki az ilyesmit szépen elhallgatná, lásd 1987, amikor meggyőződése volt, hogy Piquet-nek erősebb motorokat ad a Honda vele szemben).

Sőt, Lauda mellett Prost konkrétan, szerződésesen kettes számú volt. Sennával szemben meg kvázi az volt 1989-ben. Szerződés szerint nem, de Monzában Nigel Roebuck a saját szemével látta (és meg is írta, ez is dokumentált tény), hogy Prost oldalán a garázsban egy kaszni, egy motor, öt szerelő, Senna oldalán két kaszni, két motor, húsz szerelő. Ezen múlt 1990 is. Prost azt mondta Dennisnek, hogy marad 1990-re is, ha hivatalossá teszik ezt a státuszt: jelentsék be, hogy ő kettes számú csak Senna mellett, írjanak ilyen szerződést, de ne állítsák a sajtónak, hogy egyenlő bánásmód van. Dennis ezt elutasította végül, mert ez a konkretizálás nem fért volna bele a McLaren imidzsébe Prosttal szemben. Érthető, mert baromi nagy marketing épült 1988 elejétől arra, hogy a Senna-Honda páros érkezésétől számítva a McLaren nem különbözteti meg a két versenyzőjét (de hát persze erről elég csak mondjuk a Prostot váltó Bergert is megkérdezni).

Az is bizonyítható tény, hogy Prostot soha nem engedte előre egyetlen csapattársa egyetlen alkalommal sem, semmilyen körülmények között. Sőt, hát 1990-et épp ezen bukta el inkább Prost, nem is Suzukán. Nézd meg a kettő fordulóval korábbi portugál futam rajtját - Mansell a falra szorítja Prostot, annyira ráhúz, hogy amíg ezzel van elfoglalva, mindkét McLaren elmegy mellettük. Prost így csak harmadik lett a Caffiék nagy ütközése miatt megszakított versenyen (Bergert meg tudta még fogni, a leggyorsabb volt a pályán, jött fel Sennára, mint a talajvíz, de leintették a versenyt). Ha aznap Prost nyer, akkor 76-74-es pontállással mennek Suzukába és Senna nem tud úgy bajnokságot nyerni, hogy kiüti Prostot.

Ellenben Sennát és Schumit bizonyíthatóan segítették szerződéses státuszok és/vagy a csapattárs, több alkalommal is. Erről beszélni sem kell bővebben - Dumfries, Nakajima, Barrichello, Irvine, stb. Schumi státuszának megmutatkozását valószínűleg láttad is élőben, ha a 2001-es meg a 2002-es osztrák versenyek idején már rendszeresen néztél F1-et (gondolom, hogy igen, hiszen te is Mikának drukkoltál).

Szóval azért nem értem, mert ezzel Ecclestone pont igazat mondott. Én nem emiatt, a szerződéses státuszok miatt tekintem Prostot a legnagyobbnak (vagy éppen Sennát vagy Schumit nem a legnagyobbnak), de Ecclestone ezzel tényleg csak ellenőrizhető, dokumentált tényeket közölt, nem egy "szerintem" jellegű szubjektív dolgot.
TÖKÉLETES INTÉZKEDÉS. – Dani, 2022. július 11.

Magic
Főnök!
Hozzászólások: 4595
Csatlakozott: 2013.11.18. 11:11

Re: Alain Prost

Hozzászólás Szerző: Magic » 2018.02.25. 07:32

vollebak írta:
De hát ez nem duma. Kiről tudsz, aki szerződésesen kettes számú volt Prost csapattársaként és/vagy elengedte futamon vagy hátvéd volt neki?

Prostnak soha nem volt egyes számú státuszt biztosító szerződése. Ez bizonyítható tény, még Hill is elmondta, hogy 1993-ban, akkor már 38 éves, háromszoros bajnokként sem kért magának ilyet Prost. Mansell szerint, akivel még csak jóban sem volt Prost, azért szerette jobban Prostot a Ferrari, mint őt, mert Prost beszélt olaszul, ő meg nem. De azt elmondta, hogy akkor sem volt egyes számú szerződése a csapatnál a franciának és gyengébb felszerelést sem kapott (pedig ha valaki, akkor hidd el, hogy Mansell nem az az alkat, aki az ilyesmit szépen elhallgatná, lásd 1987, amikor meggyőződése volt, hogy Piquet-nek erősebb motorokat ad a Honda vele szemben).

Sőt, Lauda mellett Prost konkrétan, szerződésesen kettes számú volt. Sennával szemben meg kvázi az volt 1989-ben. Szerződés szerint nem, de Monzában Nigel Roebuck a saját szemével látta (és meg is írta, ez is dokumentált tény), hogy Prost oldalán a garázsban egy kaszni, egy motor, öt szerelő, Senna oldalán két kaszni, két motor, húsz szerelő. Ezen múlt 1990 is. Prost azt mondta Dennisnek, hogy marad 1990-re is, ha hivatalossá teszik ezt a státuszt: jelentsék be, hogy ő kettes számú csak Senna mellett, írjanak ilyen szerződést, de ne állítsák a sajtónak, hogy egyenlő bánásmód van. Dennis ezt elutasította végül, mert ez a konkretizálás nem fért volna bele a McLaren imidzsébe Prosttal szemben. Érthető, mert baromi nagy marketing épült 1988 elejétől arra, hogy a Senna-Honda páros érkezésétől számítva a McLaren nem különbözteti meg a két versenyzőjét (de hát persze erről elég csak mondjuk a Prostot váltó Bergert is megkérdezni).

Az is bizonyítható tény, hogy Prostot soha nem engedte előre egyetlen csapattársa egyetlen alkalommal sem, semmilyen körülmények között. Sőt, hát 1990-et épp ezen bukta el inkább Prost, nem is Suzukán. Nézd meg a kettő fordulóval korábbi portugál futam rajtját - Mansell a falra szorítja Prostot, annyira ráhúz, hogy amíg ezzel van elfoglalva, mindkét McLaren elmegy mellettük. Prost így csak harmadik lett a Caffiék nagy ütközése miatt megszakított versenyen (Bergert meg tudta még fogni, a leggyorsabb volt a pályán, jött fel Sennára, mint a talajvíz, de leintették a versenyt). Ha aznap Prost nyer, akkor 76-74-es pontállással mennek Suzukába és Senna nem tud úgy bajnokságot nyerni, hogy kiüti Prostot.

Ellenben Sennát és Schumit bizonyíthatóan segítették szerződéses státuszok és/vagy a csapattárs, több alkalommal is. Erről beszélni sem kell bővebben - Dumfries, Nakajima, Barrichello, Irvine, stb. Schumi státuszának megmutatkozását valószínűleg láttad is élőben, ha a 2001-es meg a 2002-es osztrák versenyek idején már rendszeresen néztél F1-et (gondolom, hogy igen, hiszen te is Mikának drukkoltál).

Szóval azért nem értem, mert ezzel Ecclestone pont igazat mondott. Én nem emiatt, a szerződéses státuszok miatt tekintem Prostot a legnagyobbnak (vagy éppen Sennát vagy Schumit nem a legnagyobbnak), de Ecclestone ezzel tényleg csak ellenőrizhető, dokumentált tényeket közölt, nem egy "szerintem" jellegű szubjektív dolgot.
Na megint kiakadtál. :D

Nem ezzel van a baj amit leírsz. Hanem azzal hogy Ecclestone egy kb 4-5 éve még nem ezt állította. Sőt nem egyszer elmondta hogy neki Schumacher a mindenkkori legjobb, a bajnok, a felülmúlhatatlan. Szóval az öreg mindig épp arra hajlik ahova kedve tartja. Ráadásul mióta kitessékelték az ajtón azóta meg aztán pláne dől belőle mindenféle ellentmondásos hülyeség.

mudd
Formula1 pilóta
Hozzászólások: 3295
Csatlakozott: 2014.01.02. 16:37

Re: Alain Prost

Hozzászólás Szerző: mudd » 2018.02.25. 08:22

Magic írta:Nekem semmi bajom Prost-al.
Csak ez a duma hogy őket bezzeg tolták, Prostot meg nem. Sőt... Még bokán is rúgták a szerelői.
a szerelok mondjuk nem, de a honda senna szannak kb 30 loval erosebb motort adott.

Avatar
vollebak
Főnök!
Hozzászólások: 6490
Csatlakozott: 2014.01.26. 14:12
Mi vagy?: ringy-rongy

Re: Alain Prost

Hozzászólás Szerző: vollebak » 2018.02.25. 10:48

Magic írta: Na megint kiakadtál. :D

Nem ezzel van a baj amit leírsz. Hanem azzal hogy Ecclestone egy kb 4-5 éve még nem ezt állította. Sőt nem egyszer elmondta hogy neki Schumacher a mindenkkori legjobb, a bajnok, a felülmúlhatatlan. Szóval az öreg mindig épp arra hajlik ahova kedve tartja. Ráadásul mióta kitessékelték az ajtón azóta meg aztán pláne dől belőle mindenféle ellentmondásos hülyeség.
Dehogy akadtam ki :D Csak szeretem alátámasztani a véleményem (bármiről is legyen szó).

Schumacherről emlékeim szerint sosem mondott ilyet. Akire emlékszem, hogy mondta, az Vettel ( :D ) 2013-ban, aztán Hamilton 2015-ben. Az említett esetekben az uralkodó világbajnokot ajnározta, vagyis gyakorlatilag marketingelt. Ez volt a dolga, mint a sport CEO-ja. Nem is fejtette ki, miért gondolja úgy, ahogy, csak kijelentette kétszer, hogy az aktuális világbajnok a legjobb, kész-passz. Sőt, Hamilton esetében konkrétan arról beszélt, hogy marketingszempontból a legjobb világbajnok, aki valaha volt, mert feltűnést kelt az életstílusa, vagyis promótálja a F1-et a versenyzésen kívül is.

Most viszont pont ezért érdekes az, amit Prosttal kapcsolatban mondott. Egyáltalán nem fűződik semmilyen érdeke semmilyen aktuális brandépítéshez (Prostnak milyen brandet lehet építeni azzal a szépséges fizimiskájával? :D ). Plusz most először meg is indokolta, miért látja így és egy már lassan 25 éve visszavonult versenyzőről beszélt. Vagyis erős a gyanúm, hogy most először adott őszinte és érdekektől mentes választ erre a "ki a legnagyobb?" kérdésre.
TÖKÉLETES INTÉZKEDÉS. – Dani, 2022. július 11.

Magic
Főnök!
Hozzászólások: 4595
Csatlakozott: 2013.11.18. 11:11

Re: Alain Prost

Hozzászólás Szerző: Magic » 2018.02.25. 11:09

vollebak írta:
Magic írta: Na megint kiakadtál. :D

Nem ezzel van a baj amit leírsz. Hanem azzal hogy Ecclestone egy kb 4-5 éve még nem ezt állította. Sőt nem egyszer elmondta hogy neki Schumacher a mindenkkori legjobb, a bajnok, a felülmúlhatatlan. Szóval az öreg mindig épp arra hajlik ahova kedve tartja. Ráadásul mióta kitessékelték az ajtón azóta meg aztán pláne dől belőle mindenféle ellentmondásos hülyeség.
Dehogy akadtam ki :D Csak szeretem alátámasztani a véleményem (bármiről is legyen szó).

Schumacherről emlékeim szerint sosem mondott ilyet. Akire emlékszem, hogy mondta, az Vettel ( :D ) 2013-ban, aztán Hamilton 2015-ben. Az említett esetekben az uralkodó világbajnokot ajnározta, vagyis gyakorlatilag marketingelt. Ez volt a dolga, mint a sport CEO-ja. Nem is fejtette ki, miért gondolja úgy, ahogy, csak kijelentette kétszer, hogy az aktuális világbajnok a legjobb, kész-passz. Sőt, Hamilton esetében konkrétan arról beszélt, hogy marketingszempontból a legjobb világbajnok, aki valaha volt, mert feltűnést kelt az életstílusa, vagyis promótálja a F1-et a versenyzésen kívül is.

Most viszont pont ezért érdekes az, amit Prosttal kapcsolatban mondott. Egyáltalán nem fűződik semmilyen érdeke semmilyen aktuális brandépítéshez (Prostnak milyen brandet lehet építeni azzal a szépséges fizimiskájával? :D ). Plusz most először meg is indokolta, miért látja így és egy már lassan 25 éve visszavonult versenyzőről beszélt. Vagyis erős a gyanúm, hogy most először adott őszinte és érdekektől mentes választ erre a "ki a legnagyobb?" kérdésre.
Egyszer még a Forma 1 császárának is nevezte ha emlékeim nem csalnak. :D Mármint Schumachert...
Igazából én már jó ideje még azt se hiszem el az öregnek amit kérdez.

De őszintén szólva ez az érvelés is elég gyenge lábakon áll. Csak azért ő a jobb mert őt nem segítették soha... Hát el lehet még azt mondani jó pár pilótáról.

Avatar
vollebak
Főnök!
Hozzászólások: 6490
Csatlakozott: 2014.01.26. 14:12
Mi vagy?: ringy-rongy

Re: Alain Prost

Hozzászólás Szerző: vollebak » 2018.02.25. 11:16

Magic írta:
vollebak írta: Egyszer még a Forma 1 császárának is nevezte ha emlékeim nem csalnak. :D Mármint Schumachert...
Igazából én már jó ideje még azt se hiszem el az öregnek amit kérdez.

De őszintén szólva ez az érvelés is elég gyenge lábakon áll. Csak azért ő a jobb mert őt nem segítették soha... Hát el lehet még azt mondani jó pár pilótáról.
Hiszek neked, tényleg nem emlékszem rá. Viszont az megint akkor egy aktuális versenyzőről szólt, ezért felmerül, hogy nem volt-e mögötte önérdek.

Mondom, szerintem sem azért a legnagyobb Prost, amit mondott az öreg. De abban, amit mondott, effektíve teljesen igaza volt. Proston kívül a sport összes más rekordsikeres bajnokára igaz, hogy a karrierjük valamely pontján volt szerződéses egyes számú státuszuk. Szóval lehet, hogy más bajnokokra is igaz Ecclestone kritériuma, de hogy más minimum négyszeres bajnokra nem, az biztos.
TÖKÉLETES INTÉZKEDÉS. – Dani, 2022. július 11.

Avatar
Redbull
Főnök!
Hozzászólások: 11438
Csatlakozott: 2014.01.04. 13:17
Mi vagy?: rangidős
Tartózkodási hely: Hungary/Nograd/Pásztó

Re: Alain Prost

Hozzászólás Szerző: Redbull » 2018.02.25. 11:22

Osztom a véleményed. Nem véletlenül ragasztották rá a "professzor" jelzőt.
(:n
A tanult elme ismertetőjele, hogy képes foglalkozni egy gondolattal anélkül, hogy elfogadná. (Arisztotelész)

Avatar
Ori F1
WSR pilóta
Hozzászólások: 2128
Csatlakozott: 2014.01.03. 22:37

Re: Alain Prost

Hozzászólás Szerző: Ori F1 » 2018.04.18. 17:25

A kínai verseny elött mutatták egy pár másodpercig,hogy beszélgetett Laudával.
Jó volt látni,hogy egykori csapattársak,és riválisok milyen jól megértik egymást még mindig. :)

Avatar
vollebak
Főnök!
Hozzászólások: 6490
Csatlakozott: 2014.01.26. 14:12
Mi vagy?: ringy-rongy

Re: Alain Prost

Hozzászólás Szerző: vollebak » 2019.02.24. 21:33

Boldog születésnapot, Professzor :mosoly:
TÖKÉLETES INTÉZKEDÉS. – Dani, 2022. július 11.

Avatar
Redbull
Főnök!
Hozzászólások: 11438
Csatlakozott: 2014.01.04. 13:17
Mi vagy?: rangidős
Tartózkodási hely: Hungary/Nograd/Pásztó

Re: Alain Prost

Hozzászólás Szerző: Redbull » 2019.02.24. 23:22

Isten éltesse sokáig a professzor urat!
(:k
A tanult elme ismertetőjele, hogy képes foglalkozni egy gondolattal anélkül, hogy elfogadná. (Arisztotelész)

Lezárt